Érdekvédelem, kihangosítás

A Velencei-tavat az elmúlt időszakban számos eddig nem tapasztalt mértékű környezeti behatás érte, melynek többek között a horgászok is elszenvedői voltak.

Az idei évi tapasztalatok és vélemények megismerésére az Alba Natura Civil Alapítvány egy felmérést készített az itt élők, valamint rendszeresen itt horgászók körében. A nem reprezentatív felmérés célja az volt, hogy összegyűjtse és láthatóvá tegye a tesztet kitöltő horgászok tapasztalatait a Velencei-tó halállományával kapcsolatban, valamint saját tagjai részéről visszajelzést adjon a halgazdálkodásért felelős MOHOSZ-nak a tevékenysége megítélésére vonatkozóan.

A felmérés egy részét már közzétettük, viszont a teljes anyagot a november 12-i a MOHOSZ által, első alkalommal szervezett I. Velencei-tavi Horgászfórumon ismertettük az érintettekkel.

Ezúttal Kápolnásnyékről kaptunk lakossági megkeresést. Az aggódó helyiek arról tájékoztattak, hogy az Ercsi utca elején egy kiváló adottságokkal rendelkező zöldterület – melyet korábban parkként terveztek hasznosítani – jelenleg építőanyag és építési törmelék-, illetve zöldhulladék lerakóként üzemel.

Mivel a lakosok bejelentésére a helyi önkormányzat érdemben nem reagált, ezért az ügyben megkerestük a Fejér Megyei Kormányhivatalt, akik lefolytatták a szüksége eljárást. Ennek eredményeként közbenjárásunkra az Önkormányzat a testületi döntéssel megszüntette a lerakót, a tárolt anyagokat elszállították, a terület további hasznosításáról pedig később döntenek.

A fenti példa kiválóan illusztrálja, hogy ha kezdetben nem is volt zökkenőmentes a lakosság és az önkormányzat közötti együttműködés – mely akár bármely fél hibáján kívül előfordulhat – a hatóság felé történő jelzés megtétele – amennyiben az hitelesen és tárgyilagosan történik – előremozdíthatja az ügyeket. A Kormányhivatal végig szakszerűen intézkedett, az önkormányzat pedig végül példa értékűen járt a probléma lezárása érdekében.

Megosztás