Részvétel a Nagy Tavak Koalíció munkájában

Részvétel a Nagy Tavak Koalíció munkájában


Portfolio Description
  • 2020. június 24.

Az idei évben a Velencei-tó példája is megmutatta, hogy valójában milyen sérülékeny rendszer egy természetes tó, egy vizes élőhely. A koalíció részéről a nagy tavaink hosszú távú és hatékony védelme érdekében készült el és került benyújtásra a Nagya Fenntartható Fejlődés Bizottság felé a „Magyarország nagy tavai természeti és kulturális értékeinek védelméről” című Országgyűlési határozati javaslat.

A Nagy Tavak Koalíció elsősorban olyan balatoni, fertő-tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezetek összefogása, akik maguk is valamelyik nagy tó védelmében alakultak, és akik környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján kísérik figyelemmel és értékelik a jelenleg zajló tóparti, jórészt turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt.

Az egyes tavaknál tapasztalható beruházások, az azokat lehetővé tevő szabályozási hiányosságokkal és a beruházások káros következményeivel együtt, nem egyedi esetek, hanem az egész országban megfigyelhető rendszerszintű problémák, amelyekre közösen rendszerszintű válaszokat szeretnénk adni.

Küldetésünk, hogy ne csak az alapító szervezetek által védett négy nagy tavat védjük meg, és ne csak a mai nap kihívásaival szemben, hanem, hogy olyan változásokat érjünk el, amelyeknek köszönhetően az ország minden vizét, természeti és kulturális kincsét biztonságban tudhatjuk a jövő generáció számára is.

A koalíció alapítói az Alba Natura Civil Alapítvány, a Fertő tó Barátai Egyesület, a Miénk a Grund Városvédő Egyesület, az Összefogás a Balatonért Egyesület és a Stop Avalon! Tata civil mozgalom, a Rendszerszint Országos Közösségszervező Műhely közösségszervezőivel kiegészülve, a Civil Kollégium Alapítvány.