Velencei-tó vízpótlása

A klímaváltozás hatásai a Velencei-tó esetében elsőként és egyedülállóan szélsőséges mértékben mutatják meg a változása, és a közösségi felelősségvállalás fontosságát. Kiváltképpen a 2021. évben a globális felmelegedés következtében a térség olyan súlyos környezet-, és természetvédelmi, társadalmi és a gazdasági problémákkal nézett szembe, melyet az idei évben egyelőre nem tudtunk kezelni. A tapasztalt hatások: vízszint drasztikus csökkenése, a vízminőség romlása, és a halpusztulás együttesen következményei csak hosszú távon az érintettek széles körű összefogásával hozhatóak helyre.

Jelenleg a megoldásban érintett szervezetek, regionális vízügyi igazgatóság, helyi önkormányzatok és további állami fenntartású szervek, egymástól független eljárásrendekkel dolgoznak a problémák megoldásán a civil szervezetek és a lakosság igényeinek felmérése és megoldási javaslatokba való bevonása nélkül. Célunk, hogy ezeket az idő-, és energiaigényes, olykor párhuzamosan futó folyamatokra felhívjuk a figyelmet, növelve ezáltal a megvalósítás hatékonyságát, a lakosság általi elfogadás eredményességét.

A globális felmelegedés fenti hatásainak csökkentésére, csak széleskörű szemléletformálás és szemléletváltást követően lesz lehetőség. Ennek fontos szereplői a helyi civil szervezetek, akik közvetlen kapcsolatuk és szakmai tudásuknál fogva képesek megszólítani az érintetteket, és fenntartható jó gyakorlatok bemutatásával hosszú távú szemléletváltást tudnak elérni.

Megosztás